Tiistairastit 2006

Ohjeita
Tiistairastien toimintaohjeet
Tiistairastien ratamestariohje
Kielletyt alueet
MTR3- ohjeet
Rastileimasimien koodit
MTR2/3-kaapelikytkennät, pdf

Tiistairastien ratamestarit

Kiintorastit
Riihivuori, Suolahti (326 KB)
Äänemäki, Äänekoski (373 KB)

SSL
Suunnistuksen lajisäännöt
Kuntosuunnistajan yleisohjeet
Suunnistuksen alkeet
Suunnistajan liikkuminen luonnossa
Suunnistus ja jokamiehenoikeus

Tiistairastikausikortteja voi tilata Ari Varikselta numerosta 0400 926 896 tai kevään ensimmäisiltä Tiistairasteilta hintaan 35 €.

Yhteyshenkilö:
Esko Siltala

Tulospalveluvastaava:
Jani Hämäläinen

Kilpailut
Kilpailuarkisto


EMIT MINI TIME RECORDER 3 JA

LÄMPÖKIRJOITIN EPR 3

KÄYTTÖOHJE

Emitin Mini Time Recorder 3 (MTR3) on kehitetty käytettäväksi yhdessä Emitin elektronisen leimaus- ja ajanottojärjestelmän (EPT) kanssa. MTR3 on ohjelmoitu toimimaan sekä PC:n että lämpökirjoittimen kanssa (joko EPR3 tai vanhempi Martel MCP9810).

Käyttö kirjoittimen kanssa

Tulostaminen EPR-3 kirjoittimella 
MTR3:n ja EPR3:n välillä käytetään kaapelia, jonka päässä on pieni 6-pinninen PS-2 liitin. Yhdistä kaapeli printteriin ennen kuin käynnistät printterin. Jos tämä kaapeli on liian lyhyt voit pidentää sitä käyttämällä PC:n näppäimistön pidennyskaapelia. Maksimipituus kaapelille voi olla kuitenkin enintään 3 metriä, muuten se voi kuluttaa liikaa MTR:n sisäistä paristoa.

Samanaikainen kirjoittimien ja PC:n käyttö 
On mahdollista käyttää samanaikaisesti printteriä ja PC:tä. On myös mahdollista käyttää kahta printteriä samanaikaisesti (ja myös PC:tä tarvittaessa), tällöin täytyy käyttää omaa erityistä välikaapelia (Y-kaapeli). Käytettäessä kahta printteriä ei voi käyttää pidennyskaapelia.

Toiminta 
Emit-kilpailukorttia luettaessa kortti asetetaan MTR3:n päälle. Kilpailukortin antenni on kortin remmin vastapäisessä päässä. Tämä pää tulee asettaa MTR3 päälle. Vihreä LED-valo MTR3:n kannessa vilkkuu ja äänimerkki kertoo kun kilpailukortti on luettu. Jos punainen LED-valo vilkkuu (eikä kuulu äänimerkkiä) kortin lukeminen MTR3:lla ei ole onnistunut. Tällöin pitää asettaa kortti (kortin pää) uudelleen keskelle MTR3 päälipintaa. MTR3 lukee/tulostaa peräkkäin ainoastaan yhden kerran saman kortin. Mikäli haluat toisen tulosteen pitää lukea/tulostaa välissä toinen kortti.

Tavallinen tuloste 
Tulosteen ensimmäisellä rivillä on "EMIT timing system" Toisella rivillä on aika ja päivä "hh:mmm:ss DD:MM:YYYY" muodossa. Kolmannella rivillä on kilpailukortin sarjanumero ja "kilpailu-aika" tai "kokonaisaika" vahvennetulla fontilla. Kokonaisaika on aika mitä on kulunut siitä kun kilpailukortti on nostettu lähtöleimasimesta (0) viimeiseen rastileimaukseen ennen kun kortti on luettu MTR3:lla. Jos kilpailukortilla on tehty useita lähtöleimauksia ja useita lukuja MTR:llä (tai lukijaleimasimella 250), kokonaisaika on aika viimeisestä lähtöleimauksesta ensimmäisen MTR luvun (tai lukijaleimasin 250) edeltäneeseen rastileimaukseen. Kilpailukortin muistiin mahtuu 48 rastileimausta (ei laskettu lähtöleimausta eikä kortin lukua MTR/250).

Loppu tulosteessa on yksi rivi jokaiselle leimatulle rastille, sisältäen 4 kenttää: 
Kenttä 1: Rastilaskuri. Tämä on rivin/rastin järjestysnumero. Viimeinen rastileimaus on merkitty "F" tarkoittaen "maalia".
Kenttä 2: Väliaika. Aika edelliseltä rastilta tälle rastille. 
Kenttä 3: Yhteenlaskettu aika. Aika lähtöleimauksesta tälle rastille. 
Kenttä 4: Rastin koodi (Emit-rastileimasimen oma koodi)

Jos MTR3:n sisäisen pariston jännite on heikko, tulosteeseen tulee lisäksi oma varoitusteksti ja sana "low" rivin loppuun.

Muistintyhjennys-tulostus
 Jos kilpailukorttia pidetään MTR3:n päällä yli 6 sekuntia, "muistintyhjennys" tulostaa kaikki 50 kortin muistissa olevaa tietoa. Tämä on tarkoitettu ongelmatilanteeseen, missä kortin muistiin on jäänyt useamman kuin yhden tapahtuman tiedot.

Lisäkirjoittimen tulosteessa ensimmäisellä rivillä kortin numero, "kokonaisaika" ja kortilla tehtyjen suoritusten määrä. Esim. " 12345 1:02.17 L0027 Tarkoittaa kortin numero 12345, kokonaisaika 1 tunti 2 minuuttia ja 17 sekuntia, ja 27 käyttökertaa.

Rastileimasinten alhainen virta 
Kun rastileimasimen pariston jännite heikkenee, "99-koodi" ilmestyy rastikoodin eteen. MTR3 tulostaa tämän 99-koodin kuten tavallisen rastikoodin. Ensimmäisen kentän rastilaskuri näyttää tällöin liian suurta lukua.

EPR-3 lämpökirjoitin

Emitin EPR-3 lämpökirjoitin on pienikokoinen ja kevyt kannettava printteri, 6 pinnisellä PS2 RS232 liittimellä. Virtalähteenä on ympäristöystävällinen vaihdettava 7,2 V Ni-Mh akku. Keskimääräinen tulostusnopeus on 12 riviä sekunnissa ja käytettävän lämpöpaperin leveys 57 tai 58 mm. Käyttölämpötila on 0 - +50 astetta.

Paperin loppuminen 
Printteri tunnistaa automaattisesti kun paperi on loppumassa ja punainen LED-valo syttyy. Kun uusi rulla on vaihdettu printteri tulostaa automaattisesti kaikki tapahtumat mitä on jäänyt printterin muistiin. Printterin muistiin mahtuu noin 20 kortin tiedot. Printteriä ei saa sammuttaa paperin vaihdon yhteydessä, mikäli haluaa tulostaa printterin muistiin jääneet tiedot (MTR3:n muistiin jää kuitenkin kaikki luetut tiedot).

Paperin vaihto 
Huomioi, että lämpöpaperirullan halkaisija EPR-3 printterissä voi olla enintään 40 mm. Printteri on suunniteltu siten, että paperin vaihto on hyvin helppoa. Paperirulla asetetaan omalle paikalleen ja paperin alkupää vedetään esille ennen kannen sulkemista

Akun lataaminen 
Laturi lataa tyhjän akun täyteen noin 4-5 tunnissa. Laturin punainen valo kertoo kun lataus on käynnissä. Kun akku on täynnä valo muuttuu vihreäksi.

Akun toiminta
 Uusi ja täyteen ladattu akku riittää noin yhden tunnin yhtämittaiseen tulostamiseen. Kun akun virta alkaa olla lopussa printterin vihreän LED-valon lisäksi alkaa vilkkua punainen LED-valo. Tällöin pitää akku ladata tai vaihtaa uusi ladattu akku käyttöön. Yhden tunnin yhtämittainen tulostaminen vastaa keskimäärin 1200 kortin lukemista (15 rastia kortissa).

Käyttökunnon testaus
 Käyttökunnon testausohjelma käynnistyy, kun painetaan FEED-näppäintä samalla kun printteri käynnistetään. Kun FEED-näppäin vapautetaan ohjelma käynnistyy. Testi tarkistaa useimmat printterin toiminnot ja tulostaa käytetttävän ohjelmaversion ja protokollan. Protokolla näyttää seuraavalta:

MODE = RS-232C 
SERIAL = 9600 BAUD 8 DATA BIT NO PARITY 1 STOP BIT

Protokollan korjaus 
Printterin protokolla on asetettu oikein kun laite on lähtenyt Emitiltä. Mikäli protokolla on muuttunut se voidaan korjata oikeaksi lukemalla seuraavat ohjeet. Mikäli epäilet muutosten oikeellisuutta voit koska tahansa sammuttaa virran printteristä, jolloin muutokset eivät tallennu. Muutokset voidaan tallettaa ainoastaan painamalla MODE-nappia ja FEED-nappia samanaikaisesti (katso kohta 17). 
1. Käynnistä virta printteriin (ON) 
2. Paina ja pidä pohjassa MODE-nappia kunnes punainen ERROR-LED valo on vilkahtanut 5 kertaa, sitten vapauta MODE-nappi. 
3. Paina MODE-nappia kerran (lyhyesti) ja laske monta kertaa ERROR-LED valo vilkahtaa. 
4. Toista kohta 3 kunnes ERROR-LED valo vilkahtaa ainoastaan kerran (se voi vilkahtaa 1, 2 tai 3 kertaa). 1 kerta tarkoittaa RS 232-C protokollaa. 
5. Paina FEED-nappia kerran (lyhyesti) (virta LED-valo vilkahtaa kahdesti, tarkoittaen että olemme menossa baud-nopeus toimintoon). Laske monta kertaa ERROR-LED valo vilkahtaa, sen pitäisi vilkahtaa 4 kertaa (tarkoittaen 9600 baudia). 
6. Jos edellä ei ollut 4 vilkahdusta, paina MODE-nappia lyhyesti ja laske ERROR-LED valon vilkahdukset. 
7. Toista kohta 6 kunnes ERROR-LED valo vilkahtaa 4 kertaa. 
8. Paina FEED-nappia kerran (lyhyesti) (virta LED valo vilkahtaa kolme kertaa, tarkoittaen että olemme menossa pariteetti toimintoon). Laske monta kertaa ERROR-LED valo vilkahtaa, sen pitäisi vilkahtaa kaksi kertaa (tarkoittaen 8 data bittiä). 
9. Jos edellä ei ollut kahta vilkahdusta, paina MODE-nappia lyhyesti ja laske ERROR-LED valon vilkahdukset. 
10. Toista kohta 9 kunnes ERROR-LED valo vilkahtaa kaksi kertaa. 
11. Paina FEED nappia kerran (lyhyesti) (virta LED valo vilkahtaa neljä kertaa, tarkoittaen että olemme menossa stop-pit toimintoon) Laske monta kertaa ERROR-LED valo vilkahtaa, sen pitäisi vilkahtaa kerran (tarkoittaen NO parity).
12. Jos edellä ei ollut yhtä vilkahdusta, paina MODE-nappia lyhyesti ja laske ERROR-LED valon vilkahdukset. 
13. Toista kohta 12 kunnes ERROR-LED valo vilkahtaa yhden kerran. 
14. Paina FEED-nappia kerran (lyhyesti) (virta LED valo vilkahtaa viisi kertaa tarkoittaen että olemme menossa fonttileveys toimintoon). Laske monta kertaa ERROR-LED valo vilkahtaa, sen pitäisi vilkahtaa kolme kertaa (tarkoittaen leveämpää fonttia). 
15. Jos edellä ei ollut kolmea vilkahdusta, paina MODE-nappia lyhyesti ja laske ERROR-LED valon vilkahdukset. 
16. Toista kohta 15 kunnes ERROR-LED valo vilkahtaa kolme kertaa. 
17. Paina MODE-nappia ja FEED-nappia samanaikaisesti (lyhyesti) tallentaaksesi uudet asetukset. 

PC-toiminto

Käynnistys 
Kytke MTR3 (9 pinninen naarasliitin) PC:hen (25 pinninen urosliitin). Käytettäessä erityistä välikaapelia, Y-kaapelia, 9 pinninen naarasliitin kytketään tavalliseen PC:n sarjaporttiin ja 9 pinninen urosliitin voidaan kytkeä Martel lämpökirjoittimeen. Käytettävä protokolla on vapaasti saatavana ja löytyy Emitin nettisivulta (www.emit.no)

MTR3:n ja PC:n toiminta 
MTR toimii PC:n kanssa samoin kuin printterin kanssa. Jos PC lähettää komentoja MTR:lle, pyyntöjä tiedoista tai tilasta, viiveen huomaa luettaessa korttia.

MTR3:n muisti 
MTR3 tallettaa viimeisimpien luettujen korttien tiedot sisäiseen muistiinsa (Ecard-history file). Kun tämä muisti täyttyy vanhimmat tiedot tuhoutuvat. Muistiin mahtuvien kilpailukorttien määrään vaikuttaa rastien lukumäärä luetuissa korteissa. Seuraavassa ohjeellinen taulukko muistikapasiteetista. 
10 rastia à 1000 korttia 
20 rastia à 600 korttia 
50 rastia à 250 korttia 

MTR3 tallentaa tiedot myös eri käyttökertojen välillä. Käytännössä MTR laskee uuden tapahtuman alkaneen kun korttien lukemisessa on noin 8 tunnin tauko. Tämän jälkeen MTR lähettää a/NS (uuden istunnon) komennon. MTR pitää muistissaan 8 viimeistä istuntoa.

Sisäinen paristo 
MTR3 toimii sisäänrakennetulla 3,6 V Lithium paristolla. Akun käyttöiäksi on arvioitu "normaalikäytöllä" 10 vuotta. Eniten virtaa kuluttava toimenpide on MTR:n "muistinsiirto" PC:lle. Käyttöiän arvioinnissa on käytetty oletusta, että jokaisen MTR:llä luetun kortin tiedot on lähetetty kolme kertaa PC:lle/kirjoittimelle (kerran tavallinen luku ja kaksi kertaa "muistinsiirto operaatio". Jos "muistinsiirto" on tehty useammin tai ohjelmaa muuten "väärinkäytetty" MTR:n käyttöikä voi lyhentyä selvästi.

Käyttöolosuhteet 
MTR3 on lähes vesitiivis. Kuitenkaan ei ole suositeltavaa upottaa sitä veteen, koska äänimerkkilaitteisto saattaa vahingoittua vedenpaineesta. MTR3 toimii hyvin -20 - +50 asteen lämpötilassa (lämpökirjoitinta ei ole kuitenkaan suunniteltu käytettäväksi hyvin kosteissa tai alle 0 asteen lämpötiloissa.