SM Keskimatka 2013


Ratamestarin mietteet

Rasti E4 on saanut järjestettäväkseen suunnistuksen keskimatkan SM-kisat. Vain peninkulman päässä SM-maastosta järjesti seura ensimmäiset arvokisansa vuonna 1992. Nuorten MM-pikamatkan ja Keski-Suomen FIN5-rastiviikon toisen osakilpailun Hitonhaudan maisemissa.

Kilpailumaasto sijoittuu Hietaman Mäkikylien takaisille Lassinvuoren ja Tunturi-kankaan asumattomille kankaille. Maaston on muovannut, kuten Hitonhaudankin, aikoinaan jääkausi harjuiksi, supiksi, jyrkänteiksi ja pieniksi kumpareiksi. Kilpailualue jääkauden jälkien ja reuna-alueiden laakeamuotoisten mäkialueiden kanssa poikkeaa huomattavasti ympäröivistä maisemista. Maastoon voidaan laatia monipuoliset suunnistushaasteet suunnistajille.

Maaston pohja vaihtelee kivettömistä kankaista louhikkoisiin rinteisiin. Soista pohjaa ei radoilla juurikaan ole. Pääosin radat kulkevat näkyvyydeltään väljillä männikkökankailla. Korkeuserot ovat kohtuulliset. Etenkin karsinnan radoilla edetään hyvinkin rivakasti.

Alueen reunoilta löytyy vanhat suunnistuskartat. Länsiosasta vuodelta 1993 Kulhan kartta. Pullistus järjesti tuolloin siinä testikisan. Itäosassa Ruotokassin kartalla vuonna 2008 isännöi Rasti E4 kansallisen Keski-Suomen cupin. Kilpailukeskuksen ympäristö ja näin ratojen loppuosat sijoittuvat ennen kartoittamattomaan ja suunnistamattomaan maastoon.

Karsintaan ja finaaliin valmistuu omat karttansa. Kartat ovat viimeistelyä vaille valmiit. Karttojen pohjaksi alue laserkeilattiin. Itse olen tehnyt pääosan karsinnan kartasta. Finaalin kartta on Jussi Silvennoisen kokenutta käsialaa.

Kilpailukeskus rakentuu maasto-olosuhteisiin Äänekosken ja Uuraisten rajan tuntumaan. Keskus männikkökankaalla luo kisoille metsäiset puitteet.

Raimo Hernesmaa
ratamestari